הצחוק וסגולותיו הרבות הגיע בצורה רשמית אל בתי החולים, השיטה התפרסמה בסרט פאטץ' אדאמס, כשמו של מייסד הליצנות הרפואית, אך שורשיה מוזכרים כבר ב- 1986 כאשר מייקל כריסטנסן, הקים פרויקט שניקרא "יחידת הליצנות הרפואית של קרקס התפוח הגדול". כריסטנסן רצה להנחיל את הקרקס גם אל אלו שנמצאים בבתי חולים ומנועים מלראותו.
ליצנות רפואית בבתי חולים
ליצנות רפואית הינה למעשה תרפיה בדרך של שימוש בצחוק, בהומור, במשחק ודמיון, השיטה הוכחה כמקצרת תהליכי הבראה אצל חולים ועוזרת להתמודדות עם מחלות קשות. הצחוק מסתבר מעורר אצלנו את החיוביות שבדברים ועוזר לאדם לגייס את הכוחות הנפשיים הדרושים לו כדי להירפא.
מטרות הליצנות הרפואית מרובות והם נעות החל מהעלאת המורל בקרב המאושפזים, ילדים, מבוגרים קשישים- הפיכת הקושי שבעצם השהייה בבית חולים תקופה ממשוכת למשהו נסבל קליל ומשעשע, על ידי שימוש בחוש הומר וצחוק, דרך לימוד והפנמה של אושר פנימי- מצב בו החולים לומדים לחוות תחושות שימחה פנימית ללא קשר לנסיבות.
כיום עובדים בארץ למעלה ממאתיים ליצנים רפואיים בבתי חולים שונים ברחבי הארץ, ליצנות רפואית מסתבר הפכה למקצוע של ממש, בעשרים שנים האחרונות.
ליצן רפואי עובר הכשרה מקיפה על מנת להשתמש בכישוריו כדי לזרז ריפוי, הוא משתמש בטכניקות שונות ומגוונות מעולם הבמה, משחק, תיאטרון, סיפור,בדיחות, תוך כדי יצירת קשר אישי רגשי עם המטופלים, ע"י קירבה זו יש בכוחו לשבור מחסומים ולחזק את כוח הרצון של המטופל להבריא.
מבחינה פיזיולוגית הצחוק מסייע למערכת החיסון ע"י הפחתת קורטיזול בדם, מגביר את תאי הלימפוציט בגוף ומפריש אנדורפינים וסרוטונין מהמוח.
אם שאלתם את עצמכם, האם גם אתם יכולים להיות ליצן רפואי, התשובה היא כן!! הארגון " שמחת הלב" –ביה"ס ומרכז לאמנויות ולצחוק מכשיר אנשים לתפקיד ואף מסייע להתפרנסות הליצנים במוסדות ובתי חולים שונים בארץ, הארגון מספק קורסים מגוונים העוסקים בהומור וצחוק ובנוסף מפעיל אף קורס לליצנות רפואית טיפולית.
כותבת המאמר: לירון רוסבי, מטפלת הוליסטית ומנחת סדנאות יוגה צחוק.